Kanada zemlja dobrih ukusa – Kanađani piju najbolju vodu na svetu!

Autor: Sokić Portal u saradnji sa www.hrana-pice-price.com

Kanada je zemlja javora. Javorov list se vijori na zastavi ove zemlje, a slatki sirup njegovog stabla je najslađi izvozni proizvod.

Kanada je ime dobila po reči „kanata“, što na jeziku domorodaca Irokeza znači „naselje“. Godine 1535. domorodačko stanovništvo na teritoriji današnjeg grada Kvebeka upotrebilo je ovu reč da uputi francuskog istraživača Žaka Kartjea prema jednom naselju. Ponavljajući tu reč po povratku u Evropu, Kartje nije ni slutio da će postati kum ovoj državi. Glavni grad je Otava, najveći je Toronto, a ostali veći gradovi su Montreal, Edmonton, Kalgari, Kvebek, Vankuver i Vinipeg. U kanadskim prostranstvima ima tačno 46 nacionalnih parkova, 16 predela na Uneskovoj listi svetske baštine i 168 nacionalnih istorijskih lokaliteta.

U Kanadi je više jezera nego što je svih ostalih jezera na svetu zajedno, čak dva miliona. Zato i ne čudi što stanovnici Kanade piju najbolju vodu na planeti. Klirbruk, gradić u Frejzer Veliju u Britanskoj Kolumbiji, proglašen je mestom gde je voda iz slavina najkvalitetnija na svetu, a seoce Elmvejl, severno od Toronta, ima vodu koja sadrži manje olova od najčistijih slojeva arktičkog leda. I vazduh je toliko čist da se onaj iz Lejk Luiza i nacionalnog parka Banf flašira i izvozi.

Od đevreka do dabrovog repa

Kanada je ogromna, njeni stanovnici dolaze sa svih strana sveta, pa je nemoguće generalizovati i izdvojiti tipičnu kanadsku kuhinju. Specijalitete u Vankuveru karakterišu kuhinje Azije, odakle je došlo najviše stanovnika, dok je u Kvebeku više tradicionalnih jela. Kanadska kuhinja nije sofisticirana poput evropske, ali je raznolikija od gastronomije svojih južnih komšija, Amerikanaca. Kanađani izrazito cene svežu hranu, bilo da se radi o povrću ili ribi, pa su velike pijace vrlo popularna mesta za nabavku namirnica. Moderna kanadska kuhinja danas je inovativna i pomalo avangardna. Naravno da se još uvek mogu pronaći tradicionalna jela poput bagelsa i dimljenog mesa u Montrealu, te dabrovog repa u Vankuveru, ali kuvari se sve više okreću inovacijama. Iako je sve što se može probati miks svih svetskih kuhinja koje su sa sobom doneli doseljenici, postoje jela koja se mogu probati samo u Kanadi. Drvo javora je dvostruko značajno za ovu zemlju. Njegov list se vijori na zastavi Kanade, a slatki sirup njegovog stabla je najslađi izvozni proizvod.

Poutine, slatko-slani crveni čips sa ukusom paradajza, definitivno je jedna od autentičnih grickalica Kanađana. To je pomfrit s komadićima sira i smeđim umakom na bazi goveđeg ili pilećeg bujona i začina. Crush Cream Soda je slatko-kiselo gazirano piće koje se proizvodi isključivo u Kanadi. Desert pod nazivom Nanaimo bars potiče iz Britanske Kolumbije i ne zahteva ni kuvanje ni pečenje. Sve što vam je potrebno su puter, šećer, vanila, jaje, kokos, keksići od grahama, lešnici, čokolada, kakao, mleko, šećer u prahu i krem od vanile. Iako zvuči kao komplikovani slatkiš, sprema se brzo i lako. Čuven je i montrealski đevrek koji je, za razliku od njujorškog, manji i slađi. Dimljeno goveđe meso sa fantastičnim začinima, poslužen uz montrealski đevrek, predstavlja Kanadu kao zemlju dobrih ukusa. Poznato je i jelo Tourtiere, koje se sprema za praznike. To je slana pita iz Kvebeka koja se pravi od mlevenog svinjskog, goveđeg ili telećeg mesa.

Kako bilo, u svih šest časovnih zona Kanade jede se dobro, a svaki zalogaj se zaliva najčistijom vodom na planeti.

Top kanadski specijaliteti

Javorov sirup – Najpoznatiji kanadski slatki izvozni proizvod je javorov sirup. Obično se koristio u desertima, a danas ga svetski poznati kuvari stavljaju u sosove, prelive i koktele.
Losos – Ova riba je zvezda zapadne obale Kanade. Najbolji je losos iz Tihog okeana, a najsvežiji se može pronaći u azijskim i suši-restoranima u Vankuveru.
Jastog – Gastronomski vladar istočnih obala Kanade je jastog. Kanađani smatraju da je meso toliko ukusno da ga treba pripremiti na najjednostavniji način, bez mnogo dodataka.
Divljač – Divljač se poslednjih godina ponovno sve više jede u Kanadi. Popularni su severnoamerički jelen, bizon i tuljan.

Leave a Reply