Razglednica iz Windsora u Kanadi

Autor: Sokic Portal u saradnji sa www.srbi.ca

Ako se za jedan grad sa pravom može reći da ima divan pogled na drugi grad – onda je to Vindzor (Windsor). Vindsor – gard sa pogledom na Detroit. Ovaj grad je predgrađe Detroita, ali pripada Kanadi, još ga nazivaju i gradom ruža – Roses city. Vindzor je najjužniji grad Kanade. Nalazi se u provinciji Ontario, na reci Detroit koja ga deli od američkog suseda, grada Detroita. Elegantni most Ambasador koji spaja dva grada i dve države istovremeno je i najprometniji granični prelaz.
Panorami obližnjeg Detroita sa neboderima i čuvenim kulama Dženeral Motorsa (General Motors), koja dominira najpoznatijim šetalištem Vindzora, oštro konkurišu uređeni parkovi, zaštićene oaze prirode, umetnička ponuda grada, četvrt italijanskih doseljenika…

U Vindzoru je najlepše šetati ili voziti bicikl i to, prvo, uređenim kejom pored reke, sa pogledom na Detroit. Parkovski prostori se smenjuju, a posebnu pažnju privlači park velikih skulptura na otvorenom prostoru, u blizini mosta. Autori ovih vajarskih dela su i neki od svetski poznatih savremenih umetnika.

Nedaleko od keja nalazi se i Umetnička galerija Vindzora (Art Gallery of Windsor) koju svakako treba posetiti. Muzej grada smešten u interesantnoj zgradi sa početka XIX veka nalazi se u blizini.

Fontana mira, jedan od simbola grada, pluta na reci pored vrta Koventri (Coventry Garden). Izuzetan prostor sa puno cveća i mlazom vode koji menja boje dižući se desetinama metara u visinu mesto je koncerata, letnjih večernjih okupljanja i kulturnih dešavanja.

Posetilac Vindzora može da se, pored na plažama, osveži i u zatvorenom akva-parku Adventure Bay, a ukoliko je ljubitelj prirode sa zadovoljstvom će boraviti u Ojibway Prairie Complex-u, postoru šumskih, barskih i prerijskih biljnih i životinjskih zajednica na samo desetak minuta od centra grada.

Pažnju posetilaca u Vindzoru privlače dve kule – hotel-kazino Caesars je ekskluzivno mesto gde se može oprobati sreća. U sklopu kompleksa se nalazi i Koloseum – vrhunski opremljena dvorana sa 5000 mesta i programima u kojima nastupaju poznate muzičke, plesne i pozorišne grupe.
U Vindzoru se na ulici čuju različiti jezici, ovde žive doseljenici iz svih krajeva sveta, a pojedinim kvartovima grada, u kojima su većinski stanovnici, dominiraju natpisi koji pozivaju posetioce da se upoznaju sa ponudom libanske, kineske, italijanske kuhinje, pre svega. Prodavnice nude proizvode iz dalekih zemalja i posredno podsećaju na poreklo stanovnika Vindzora i istoriju stvaranja Kanade, onakve kakva danas jeste.

Srpska zajednica u Vindzoru ponudila je Kanađanima i posetiocima grada jedinstveno mesto gde se mogu upoznati sa istorijsko-kulturnim blagom Srbije i doprinosima koje su Srbi decenijama činili kanadskoj mešavini nacija, vera i običaja.

Srpski muzej kulturnog nasleđa (Serbian Heritage Museum) nalazi se u Srpskom centru (Serbian Centre), lepo uređenom prostoru sa banket salama i restoranom koji je mesto svečanosti, konferencija, predavanja i drugih skupova građana Vindzora.

Muzej u velikom ulaznom holu nudi izložbe i događaje koji upoznaju sa korenima srpskih doseljenika i čuva više od deset hiljada predmeta u svojoj kolekciji. Finansijska podrška koja je dobijena od vlade provincije Ontario dovoljno govori da je Kanada spremna da pomogne očuvanje nacionalnog identiteta stanovnika koji su se doselili, na način na koji to čini srpska zajednica.

Dve lepe srpske pravoslavne crkve mogu se obići u Vindzoru. Crkva Gračanica posvećena Uspenju Presvete Bogorodice građena je po uzoru na istoimenu crkvu na Kosovu. Ovde se može videti izuzetno bogat ikonostas i živopis, a pri crkvi postoji srpska škola, folklorni ansambl i drugi vidovi okupljanja radi negovanja tradicije. Nedaleko od nje nalazi se i Crkva Svetog velikomučenika Dimitrija sa interesantnim kupolama koje podsećaju na ruski način izgradnje pravoslavnih hramova. U Vidsoru nema mnogo Čačana…

Beskrajna šetnja i rekreacija vindzorskim parkovima i odmor uz uvek nove ukuse i zvuke su ono što grad čini posebnim. Ako se ovome doda i mnogo kulture, umetnosti i dobre zabave svaka poseta Vindzoru ispuniće očekivanja.

 

Leave a Reply