Dušo moja patriotska

Autor: Plavi Uvojak

 

E, sad ja kad krenem sa kolumnama na Sokić Portalu pa to će biti “lom”.

Moje ime je nebitno. Bitna je poruka koju želim da prenesem. Trudiću se bar sedmično nešto otkucam i pošaljem, a ako nađete da je to vredno da objavite, to i učinite, dozvolu imate.

 

 

 

Naime, oduvek sam gledala unapred. Mnogo čitala, čitam i danas. Non stop se obrazujem, ali je teško svoje znanje primeniti u ovoj zemlji, u mom gradu, posebno, gde od silnih kompleksa i veza, nit možeš da napreduješ, nit možeš da primeniš onako baš kako treba, posebno, ako si pošten, vaspitan, ako nisi “nadrndan” i ako nemaš ono “stav”.

Elem, o čemu se radi?

Pre nekoliko godina sam bila na zapadu, tačnije na američkom kontinentu, tamo sam i završila engleski jezik i naravno, da bih ga dobro savladala počela sam i da mislim na tom jeziku, dosta čitam knjige, tako da je meni svejedno gde sam, shvatila sam da je ovo globalno selo gde često važe ista pravila, inače pravi sam kosmopolita, i tako se osećam od kako znam za sebe. No, sve je to “okay” da nema ovde “velikih patriota” koji pišu na ćirilici, večito im smeta kad se nekad nešto kaže ili napiše na engleskom. Smeta im, a ne znaju ni svoj jezik, smetaju im stručne reči, kad ih slušam, dešava mi se da ih uopšte ne razumem. Smetaju im čak i objave na društvenim mrežama na srpskom, a posebno sa slovima bez “kvačica”, jer pobogu toliko su digitalno nepismeni da ne znaju da neki ljudi na telefonima nemaju srpski… al’ šta ćemo – oprostimo neznanju…

A pre manje od mesec dana, mnogi objaviše, pa i ja neke stvari vezane za Halloween… Brutalna lavina loših komentara, brutalno su pljuvali Ameriku, meni su stizali komentari, čak i privatno da sam ja isfolirana jer sam bila u Americi, pa se važna pravim.

A juče? Juče u Stop Shop – u Čačku sretoh baš te za Black Friday, došli sa “šopinguju” drage moje patriote! Pa ne bi kupila, dušo moja patriotska taj crveni džemper sa “IRVASIMA & SANTOM” za samo 999 dinara da ti nije nas koji nismo veliki Srbi i patriote kao ti.

Ah, jedva čekam Christmas party, pa onda vrlo značajan nama romantičnima Valentine’s Day!

 

Leave a Reply