Smešne strane hrane

Piše: Verica Đokić, diplomirani politikolog i diplomirani lekar prirodne medicine
Photography: Milenko Miklja
Make up: Nataša Marković
Photo Video studio: DOT

 

Stara je izreka: „Reci mi šta jedeš – reći ću ti ko si”. Neki naučnici su otišli i korak dalje, pa je način ishrane poslužio kao svojevrstan horoskop novog (gojaznog) doba… Lepo je posmatrati hranu iz svih uglova, koristiti je i za lek i za smeh… i zato, evo malo „horoskopa”:

 

Tip ličnosti prema vrsti čokolade koju volimo:

1). Ljubitelji mlečne, blage čokolade su tihi, skloni razmišljanju i mogu biti zatvoreni prema okolini. Odgovara im individualni sport (na primer biciklizam), samostalan rad, boravak u prirodi. Ovakve osobe mogu biti vrhunski poznavaoci računara i pronaći se u takvim profesijama.

2).  Crna čokolada je afinitet otvorenih ljudi koji vole pažnju, imaju visoke ciljeve, vole grupni rad i zajedničke projekte, zapravo vole osećaj da su deo nečega velikog i bitnog. Šetnju prirodom uvek bi zanemili obilaskom svetskih prestonica. Odlikuje ih poslovni talenat za prodaju, prezentaciju i marketing.

 

Tip ličnosti prema kafi kakvu pijemo:

1).  Ljubitelji crne kafe drže konce u svojim rukama, rukovode, donose odluke, dobro raspolažu sa novcem i mogu raditi više stvari u isto vreme.

2). Kafa sa mlekom ukazuje na osobu koja rado odlaže svoje obaveze za kasnije, improvizuje kada god može, ima besprekoran osećaj za lepo, i zna kako da sitnicama obraduje drage ljude.

Doktor Hirš navodi da preslana hrana prija odlučnim ljudima čvrstih stavova, sklonim brzom delovanju i ponekada hirovitosti. U njegovoj najintrigantnijoj tipologiji prema Grickalicama koje najčešće bireamo on nadvodi  sledeće:

1). Ljubitelji čipsa od krompira su nesebični, društveni, ali i kratkog fitilja.

2).  Tortilja čips je po ukusu perfekcionista, dobrih poslovnih saradnika i stabilnih partnera.

3).  Kesica pereca odaje živahne, maštovite osobe, željne izazova.

4). Krekeri su rezervisani za osobe realnih stavova, izražene logike, sa malo mašte i puno kalkulacija.

Takođe, optimisti vole hranu živih boja, jakih mirisa, hrskavu, a pesimisti jednoličnu, gnjecaviju (mekanu) sa puno soseva i preliva.

Hrana o nama može reći ono što smo namerno prećutali, a gledanje u tuđi tanjir nam može pomoći da pronađemo srodnu dušu ili nas zavaditi sa susedima – stvar sreće :)Jedno je sigurno – hrana i karakter imaju jednu zajedničku vrednost – UMERENOST – jer nema bolje ishrane od umerene, niti čoveka koji je baš takav.. 🙂

Leave a Reply