5 razloga zašto je zdrav sirovi kikiriki

Autor: Sokić Portal

Foto: pixabay

 

Kao jedna od najzastupljenijih namirnica današnjice, kikiriki predstavlja bogat izvor vitamina, vlakana i antioksidanta koji su važni za normalno funkcionisanjeranje organizma.

Kikiriki se može jesti sirov, kao namaz ili ga dodati raznim salatama i jelima. Postoje stotine različitih proizvoda s kikirikijem od kojih većina sadrži previše soli i previše nezdravih masnoća od prženja, što smanjuje količinu određenih vitamina i minerala u kikirikiju.

 

Važno je naglasiti kako je sirovi kikiriki najzdraviji, a može pohvaliti čitavom lepezom dobrobiti po zdravlje:

1. Kontroliše količinu šećera u krvi

Stručne studije pokazuju da konzumiranje orašastih plodova, kao i kikirikija smanjuje rizik od dijabetesa. Takođe, pomaže pri kontroli šećera i sirovi kikiriki je idealna užina.

2. Snižava holesterol

Bogat je nezasićenim (zdravim) mastima, vlaknima i proteinima, a brojne studije pokazuju da pomaže pri snižavanju holesterola, triglicerida te ne uzrokuje gojenje.

3. Idealan međuobrok za vitku liniju

Primećeno je da kikiriki daje visok nivo sitosti, a time smanjuje konzumaciju druge hrane

4. Dobar je za srce

Jednako dobro deluje na srce kao bademi i orasi zahvaljujući nezasićenim mastima, kao i kalijumu, magnezijumu i vitaminu E koji dokazano snižavaju krvni pritisak.

5. Povoljno djeluje na probavu

Kikiriki sadrži vlakna koja su korisna za nesmetan rad creva. Kikiriki ne spada među orašaste plodove, već u porodicu mahunarki koju bi svakako trebalo češće da ima na svom meniju.

No, ako ste alergični na kikiriki, njegova konzumacija je strogo zabranjena!!

Leave a Reply