Mačke i miša?

Autor: Neobjavljivana, ali pisac

Ilustracija: Neobjavljivana, ali pisac

Robovlasništvo je izrabljivanje. Privatno vlasništvo. Posedovanje. Ne samo fizičko posedovanje, već moralno, emocionalno, radno. Robovlasništvo je nepravedno posedovanje. Manipulacija. Iživljavanje. Tortura. Lutkarsko pozorište – marionete.

Robovlasništvo je zabranjeno ne tako davne 1948. godine. Tumači se kao zločin protiv čovečnosti. Zabranjeno je na papiru. U praksi se taj zločin i dalje sprovodi, svakodnevno, na svakom ćošku. Svet je prepun savremenih roboVlasnika, sa akcentom na Vlasnika, jer robovi nisu baš toliko robovi kao što su nekad bili, pa ni robovlasnici ne mogu biti to, već su sada roboVlasnici. Ili samo Vlasnici. Nazovite ih kako god.

Pun ih je svet.

Puna ih je država.

Pun ih je ovaj grad.

Pravi Vlasnik zadene travku među zube, i svrati do pijace robova (Biroa za zapošljavanje) da vidi kakva se “roba” nudi. A mi, mladi, učeni, školovani, ali nimalo ispraksovani, stojimo u redu, čekajući da nas neki Vlasnik pokupi, ne bismo li stekli iskustvo i upotrebili to svoje znanje (a i zvanje). Prvo i pristanemo na mizerne uslove koje Vlasnik nudi, čak i sa osmehom, jer, avaj, nismo više na robovlasničkoj pijaci, napokon imamo priliku da unapredimo i donekle unovčimo svoje obrazovanje. Unovčimo toliko da obezbedimo polovinu svojih egzistencijalnih potreba. Ali zahvalni smo na pruženoj prilici. I radimo. Radimo još. I još. I još. I učimo novo. I ostajemo prekovremeno. Iako se ne plaća. Ostajemo. Jer smo voljni da savladamo. Gutamo knedle. Trpimo “ribanje”. Gutamo još knedli. Žmurimo na nepravdu. Ćutimo kad smo u pravu. Klimamo glavom kad nisu u pravu. Komešamo se u tom vrtlogu smeća, znajući da nismo smeće, al’ jbga, uragan je prejak. A kad nas ponese, teško je da se iščupamo.

Dok jednom ne prestane da kovitla.

Dok ne presečemo.

Hoćemo li?

Kad ćemo?

Ne, pogrešna pitanja.

Smemo li?

Svi smo mi savremeni robovi savremenih roboVlasnika. Pardon, Vlasnika.

Jeste, tačno je, nad svakim mišem stoji mačka. Ali nad svakom mačkom neko veći od nje.

Mi, miševi, treba da mislimo na to.

A i mačke.

Posebno mačke.

Leave a Reply