Slatke su, ali ih danas svako nosi, a da ne zna njihov istorijat

Objavio: Sokić Portal
Izvor: Dnevno.rs
Slika: „Olimpija” Eduar Mane

 

 

Moda i njeni detalji se ponavljaju kroz istoriju i to nije ništa neobično.
Hm, čoker ogrlice. Danas ih svi nose.
Ne znam, ali mi se čini da nekom zaista ne stoje, posebno ne one plastične
koje kupuju kod Kineza za 50 dinara, nalik lažnim tetovažama.
Ovim nisam htela nekog da uvredim ukoliko kupuje u kineskim prodavnicama,
niti što ta ogrlica staje svega 50 dinara, nego izgleda smešno i nekako prosto,
žene idu na pijacu (primetih danas jednu), i baš tu stavila oko vrata, tu poput lažne tetovaže.
Ukrasila se žena jednostavno, jeftino…

 

Naime “čoker” ogrlice nisu nastale ’90-ih godina prošlog veka, one su zapravo bile prisutne dugo kroz istoriju, a u svakoj epohi označavale su nešto drugo. Nosili su ih i Kinezi, Indijanci, Indijci, drevni Egipćani i kod svih su one predstavljale drugačije stvari.

 

1798. godina

 

U vreme Francuske revolucije, žene su nosile čoker ogrlice u crvenoj boji, kako bi odale počast onima koji su završili na giljotini. Ogrlice su bile u formi trake, a osim na vratu, mogle su se nositi i kao modni detalj na odeći, pa se tako uglavnom ukrštala u obliku slova X na leđima.

 

1860. godina

 

U ovo vreme, čoker ogrlice nisu predstavljale ništa pohvalno. Naime, crne trake oko vrata devojaka uglavnom su značile da se nalazite u društvu prostitutke. Jedan primer za to može se pronaći u Maneovoj slici “Olimpija”.
Ipak, mogle su da prođu i kao običan modni detalj, makar ukoliko sudite po slikama Edgara Degaa – tamo balerine često oko vratova imaju crne trake.

 

Kraj 19. i početak 20. veka

 

Ubrzo su se i dame iz visokog društva povele za modom čokera, pa ste ovakav tip ogrlica mogli da vidite i na kraljevskim vratovima. Tako je Aleksandra od Danske, supruga Edvarda VII i carica Indije proslavila sasvim određeni tip čoker ogrlica.
Naime, u njeno vreme nosile su se čoker ogrlice od bisera koje su pokrivale ceo vrat. Bile su popularne i baršunaste sa dragim kamenom u sredini. Aleksandra od Danske je uvela u modu široku čoker ogrlicu od bisera i dijamanata, a uskoro je ona postala poznata kao “ogrlica za pse”.

 

Posle ovoga, čokeri nisu bili toliko u modi, a onda su nastupile devedesete godine i popularne čoker ogrlice, sećam se bila sam tinejdžerka i nosila sam jednu.

A danas? Danas su se one ponovo vratile u modu, a na nama je da izaberemo da li ćemo ih nositi ili ne i da li će nam nešto predstavljati…

Leave a Reply