Smotra Kulturno umetničkih društava Srba u Austriji

Autor: Danijela Koturović

Foto: Danijela Koturović

 

 

U LINCU POD MEDIJSKIM SPONZORSTVOM NAŠEG LISTA “VESTI” ODRŽANA 34. SMOTRA KULTURNO – UMETNIČKOG STVARALAŠTVA SRBA U AUSTRIJI

 

Mokranjac sto od sto

 

U dvorani Bruknerhaus, nedaleko od centra Linca, održana je 34. Smotra Kulturno-umetničkog stvaralštva Srba u Austriji, pod medijaskim pokrovitleljstvom našeg lista “Vesti” u dijaspori. Kao što se očekivalo, najviše učesnika, 12 bilo je kod starijeg uzrasta folklora, gde je sa maksimalnim učinkom po broju bodova pobedio KUD Stevan Mokranjac iz Beča. Doduše četri društva su podelila prvo mesto, ali je opšti utisak da su Bečlije sa razlogom odneli po 100 bodova, kako u starijem, tako i u srednjem uzrastu folklora.
Ovo su ujedno bile i kvalifikacije za 22. Evropsku smotru folklora, koja će se 3. i 4. juna održati u Portorožu. Prvih devet udruženja izborilo je “vizu” za poznati primorski grad.
Da li će svi oni tamo putovati ostaje da se vidi, jer kako samo saznali, neka društva, uprkos ostvarenom pravu, nisu u mogućnosti pre svega zbog troškova da se odazvu manifestaciji, koja se prvi put organizuje u Sloveniji. Domaćin je KUD “Mladost” iz Ljubljane čiji su predstavnici bili gosti Smotre u Lincu.
Što se tiče samog događaja u gradu na Dunavu, opšti je utisak da je odziv posetilaca odnosno društava morao biti daleko veći. Velelepna sala kraj Dunava, koja broji više od 1.000 mesta, bila je tek donekle popunjena na otvaranju tradicionalne manifestacije. Izostala je podrška i učešče klubova iz same pokrajine, jer događaj su pomogli samo “KUD Ostrog” i Omladinskog udruženja “Gornjak iz Linca”, od ukupno 10 koliko broji Zajednica klubova Gornja Austrija.
Program je vodila Dijana Kurtjak Vasić iz KUD Ostrog. Posle intoniranja austrijske i srpske himne, dobordošlicu je poželeo Darko Jurišić, predsednik Saveza Srba Austrije, koji je ujedno i organizator ove manifestacija. Posle Jurišića, pozdrave ambasadora Pera Jankovića je prenela šef konzularnog odeljenja i prvi savetnik Svetlana Stanković iz Ambasade Repubike Srbije u Beču. Iz Salzburga je došao Generalni konzul Nikola Marković, kao i član Upravnog Odbora Radniče komore u ovom gradu, Đuja Tešanović. Umesto gradonačelnika Linca, Klausa Lugera, bila je tu Klaudia Han, koja je naglasila da srpska Zajednica u ovom gradu doprinosi ne samo integraciji, nego bogastvu različitosti, za šta je Smotra najbolji primer. Nije izostao ni vojni ataše Bosne i Hercegovine u Republici Austriji brigadir Slobodan Tanasilović sa suprugom, kao i magistar Mladen Filipović iz kancelarije Republike Srpke u Beču. On je takođe pozdravio sve učesnike i preneo im pozdrave od predsednika Milorada Dodika.
Omladina je vešto na kraju zvaničnog programa korisitila slobodno vreme. Na velelepnoj bini igali su i najmlađi i tako ulepšali Smotru, koja već sledeće godine mora biti daleko masovnija. Predsednik Jurišić se na kraju zahvalio svim učesnicima na prikazanom programu i strpljenu.

 

Markus uz Semberiju

 

Na smotri u Lincu su učestvovali i članovi KUD Semberija i Majevica i mesta Presbaum kod Beča. Ovo mlado društvo ima veliku podršku od lokalnim političara. Austirijanac Markus Naber je u Presbaumu prvi saradnik gradonačelnika Jozefa Šmipla i ujedno zadužen za subvencije, rad stranih udruženja, omladinu, sport i vatrogasce u ovom malom mestu. On je sa suprugom Regine posebno doputovao u Linc kako bi dao podršku KUD Semberijai Majevica da izbori plasman na Evropsku smotru folklora u Portorožu. Njih dvoje su uprkos daljini do kraja ostali na manifestaciji kao bi čulu koje mesto je zauzelo naše udruženje, koje će putovati u Portorož početkom juna. Markus je naglasio da ima odličnu saradnju sa svima u udruženju, na čelu sa vodećim ljudima kluba Živkom Petrovićem i Božom Ostojićem.

 

Većanje žirija

 

Dugo, predugo je trajala odluka o konačnom plasmanu u konkurenciji starijeg uzrasta folklora. Žiri u sastavu Bogdanka Đurić, Vilma Niškanović, Mira Drobac i Mirjana Zakić više je od dva časa “većao” iza bine. Kada su prilično iscrpljeni učesnici svih društava očekivalo konačnu odluku, saopšteno je da se na dodatne “konsultacije” pozivaju po dva predstavnika Kulturno-umetničkih durštava. Na kraju se vidno nezadovoljnoj i umornoj publici, pola sata pre ponoći, obratila Bogdanka Đurić, član žirija, koja je veliki trag ostavila u poznatom ansamblu Kolo iz Beograda. Ona je pohvalila nastupe društava na Smotri i kazala da je vidan napredak u igri što je dodatno otežalo posao žiriju, kome, kako je rekla nije bilo lako da donese konačnu odluku.

 

Vidovdanske igre u Lincu

 

Predsednik Saveza Srba Darko Jurišić je obavestio prisutne o događajima u narednom periodu. U ozlogašenom nacističkom logoru Mauthazen kod Linca, u nedelju 7. maja održaće se komemoracija nasradalim srpskim logorašima. Jurišić je saopštio ko će biti organizator Vidovdanski sportskih susreta naših ljudi u Austriji. Susreti će se održati u Lincu 24. juna u organizaciji KUD Ostrog.

 

Leave a Reply