Ljiljan – cvet bogova i vladara

Autor: Sokic Portal

Ukrasan, lekovit, božanstven i prepun simbolike, ljiljan je poreklom iz Egipta, a danas je rasprostranjen širom Evrope, Azije i delom u Severnoj Americi.
Cveta samo na severnoj polulopti naše planete, dok na južnoj ne postoji ni jedan jedini cvet.
Njegova simbolika je vezana najviše za beli ljiljan, zato što je bela boja savršena slika za čistoću i lepotu. Poznat je kao simbol milosrđa, lepote, bezuslovne ljubavi, ali i beskrajne dobrote, sreće, besmrtnosti i spasenja. Takođe, smatrao se i rajskom biljkom i svetom biljkom koja pripada nebeskim vladarima i bogovima.
Ovaj cvet smatran je za simbolom vladarskog dostojanstva. U našem narodu ljiljan je ponat i kao krin.
Zanimljivo je da se krin spominje u pesmi iz Prvog svetskog rata „Tamo daleko”.
„Tamo daleko, gde cveta beli krin, tamo su živote dali zajedno otac i sin”.

Simbolika ovog cveta spada među najkontroverznije. Pored veze sa francuskom monarhijom, dva ljiljana se nalaze i na grbu Srbije.
O ljiljanu postoji mnogo kontroverzi i pitanja. Ljiljan povezuju sa francuskom monarhijom, u hrišćanstvui sa Bogorodicom i tri latice ljiljana sa Svetim trojstvom, simbolikom ljubavi, čistote i nevinosti kao i vezom sa Islamom.
A kako je u mitologiji ljiljan simbol razmnožavanja, francuski kraljevi su uzeli ovaj znak da bi predstavili procvat svog naroda.

Najveća simbolika Ljiljana je direktno povezana sa Bogorodicom i odnosi se na njenu neporočnost, čistotu i nevinost. Beli ljiljan se zove i Marijin cvet, a prati ga i posebna legenda. Naime, kada se anđeo Gavrilo javio Mariji kako bi joj saopštio blagovesti, pojavio se pred njom sa ljiljanom u ruci. Zato se ljiljan danas smatra božanskim cvetom.

Leave a Reply