Šijaković dobio najviše odlikovanje Gornje Austrije

Autor: Danijela Koturović

Vlada Gornje Austrije odlikovala je osnivača udruženja DANICA, Zorana Šijakovića, za njegov dosadašnji stvaralački rad. Zoran Šijaković rođen je u Novom Sadu, u starom jezgru grada, Podbari, za koju je kako kaže i dalje jako vezan. Od ranog detinjstva se bavi muzikom i raznim vidovima umetnosti. Igračku karijeru započeo je u KUD-u „Pavel Jozef Šafarik“, čiji je kasnije bio dugogodišnji solista.
Devedesetih godina se preseljava u Austriju, gde nastavlja umetničku karijeru i u Salzburgu osiva udruženje DANICA, čiji je do danas idejni tvorac. Udruženje dobija naziv po istoimenom almanahu, koji početkom devetnaestog veka piše i uređuje Vuk Stefanovic Karadžić, živeći i stvarajući na današnjem prostoru Austrije. Svojom aktivnošću, interesantnim sadržajima i ozbiljnim dostignućima, DANICA zauzima značajno mesto na kulturnoj sceni Austrije a kroz brojna gostovanja i šire. Šijakoviću je odlikovanje, na za tu priliku organizovanoj svečanosti, uz prisustvo velikog broja zvanica, uručio guverner Gornje Austrije dr Jozef Piringer (Dr. Josef Pühringer). Guverner je u obraćanju naveo, da je ovo visoko priznanje zapravo ukazivanje ogromne zahvalnosti Zoranu Šijakoviću za dosadašnji rad, uz iskrenu molbu da podjednako požrtvovano nastavisa njegovovim stvaraštvom.

Piringer je iz dosadašnjeg Zoranovog stvaralačkog opusa, osim osnivanja DANICE izdvojio: pozorišne predstave „Jelena i Jozef“, „Kafana kod Jeremije“, „Ti, ja i Vuk“, zatim koncertne programe: „Muzički duel“, „Četrdeset godina beogradskog ansambla NARAKORD“ i „AIRS SERBES- SRPSKE ARIJE”, Zoranov angazman u Salzburškoj filharmoniji kao i brojne nastupe i koncerte sa muzičkim ansamblima DANICA i NARAKORD širom Evrope. Posebnu pažnju posvetio je pritom, proslogodišnjoj muzejskoj postavci „SRBI U BRAUNAU – 100 GODINA“, koja je doživela neočekivano veliki uspeh.

Zoranov dosadašnji kreativni rad honorisan je brojnim nagradama, među kojima su: „Zlatna značka“, Ministarstva za dijasporu i kulturno-prosvetne zajednice Srbije, „Fairness Award“ i „culture connected“, Ministarstva kulture Republike Austrije, priznanje za humanitarni rad „Florian“, Pokrajine Gornje Austrije idr. Nosioc je zvanja Ambasadora integracije Republike Austrije, koje mu je dodeljeno na inicijativu Ministra inostranih poslova, Kurc Sebastijana (Kurz Sebastian) i zvanja Majstora umetničke gildeIKG (Innviertler Künstlergilde), čime se Šijaković stavlja u ravan sa značajnim imenima iz sveta kulturnog stvaralaštva, slikarstva i muzike. Šijakovićeva politička karijera počinje 2004. godine kada je po prvi put izabran u saziv gradske Skupštine grada Braunau (Braunau am Inn). Danas je jedan od vodećih političara tog austrijskog grada i obavlja između ostalog funkciju gradskog sekretara za kulturu.

“Odrastajući u Novom Sadu, nisam ni pomišljao da ću živeti u Austriji a kamoli da ću se u njoj baviti umetnošću ili politikom. Odlikovanje koje mi je uručeno od strane Vlade Gornje Austrije, čini me veoma ponosnim, tim pre, jer njime postaje jasno da višegodisnji uporni rad nije bio uzaludan i nije ostao ne primećen. Ostvarenja koje je u svom obraćanju pomenuo guverner Piringer (Dr. Josef Pühringer), svakako nebi bila moguća bez učešća muzičara, glumaca, pisaca i drugih kreativnih glava, koje upoznah i sa kojima sarađivah tokom dosadašnjeg stvaralaštva. Dugujem veliku zahvalnost ljudima koji su me na bilo koji način podržali na mom životnom ili stvaralačkom putu i rekao bih, da značajan deo odlikovanja pripada upravo njima. Smatram da su marljivost, lepo vaspitanje i obrazovanje, esencijalne stvari u životu pri čemu podrška sredine igra važnu ulogu, bez koje čovek teško može biti zadovoljan, srećan i uspešan.“

Posebno interesantna je Zoranova muzička karijera. Kao solista ansambla DANICA, gostovao je na skoro svim značajnijim binama širom Evrope. Ovaj ansambl jedan je od retkih interpretatora srpske izvorne narodne i starogradske muzike u Austriji. Osim virtuoznosti na autentičnim instrumentima i višeglasnog pevanja, njega karakteriše i višejezička interpretacija pesama, što je ansamblu dalo dodatnu autentičnost i otvorilo vrata raznih festivala.

Interesovanje i osećaj za muziku, Zoran je nasledio od dede po majci, poznatom frulašu župskog kraja, Ranku Čevrljakoviću, bez koga kažu nije moglo da pođe ni jedno čestito veselje.

Leave a Reply